Energiezuinig ventileren met systeem E+

Door Tom

Ventileren is verse lucht aanvoeren en vervuilde lucht afvoeren.  Een bedenking …  wat als de warmte van de afgevoerde lucht gerecupereerd kan worden?  Om bijvoorbeeld water op te warmen?

Dit is niet zo’n gek idee…  integendeel.  Renson heeft hiervoor een oplossing.

Met de Renson Endura wordt vraaggestuurde ventilatie en verwarming geïntegreerd in één toestel. De afgezogen ventilatielucht wordt via lucht/water-warmtepomptechnologie gerecupereerd als energiebron voor de bereiding van sanitair warm water in het geïntegreerde boilervat (300 l). Daarnaast kan die duurzaam opgewekte energie ook aangewend worden voor ruimteverwarming.

Toch wordt de Endura steeds in hybride opgesteld met een externe laagvermogen verwarmingsketel (op gas of stookolie). Is de vraag voor warmte op een bepaald moment hoger dan het beschikbare duurzame verwarmingsvermogen van de Endura, of ligt het actuele duurzame rendement van de unit te laag, dan wordt die verwarmingsketel aangesproken.

Je zou denken dat je heel wat plaats nodig hebt om zo’n systeem te installeren. Pieter Inion, product manager bij Renson bevestigt het tegendeel:

“Wanneer sprake is van slechts 1 gemeenschappelijke temperatuurregeling voor de hele woning, kan het hele systeem (ventilatie-unit/warmtepomp én verwarmingsketel) op amper 1,5 m geïnstalleerd worden. Zowel met 1 als met 2 of meer temperatuurzones is dat trouwens ook mogelijk met de Renson Rehymo, een vooraf ingeregelde module om de ventilatie-unit plaatsbesparend te kunnen koppelen aan de verwarmingsketel.”