VENTILATIESYSTEEM D

MECHANISCHE AANVOER EN AFVOER

Het ventilatiesysteem D of ‘balansventilatie’ is uitermate geschikt voor mensen die op zoek zijn naar een optimaal ventilatiesysteem. Het systeem is optimaal omdat de lucht zowel mechanisch wordt aangevoerd als afgevoerd. Hierdoor is de installatie in staat om aan warmterecuperatie te doen. De warmte van de afgevoerde binnenlucht wordt gebruikt voor het opwarmen van de aangevoerde koude buitenlucht. Dit zorgt voor een aangenaam gevoel in de woning en maakt dat dit ventilatiesysteem enorm energiezuinig is.

VOORDELEN

Zeer energiezuinig dankzij warmterecuperatie

Ondanks het feit dat dit systeem twee ventilatoren (aan- & afvoer) nodig heeft, is het systeem uiterst energiebesparend. Dit is vooral het geval als je ervoor kiest om de warmte van de vervuilde lucht te recupereren om de koude binnenlucht op te warmen. Een ventilatiesysteem D is dan ook een pak energiezuiniger dan een C-variant.

Geen omgevingsgeluid

In tegenstelling tot een ventilatiesysteem C, wordt het geluid fel gedempt bij een D-installatie. Bij een C-variant wordt er gebruik gemaakt van ventilatieroosters in ramen en deuren waardoor ook geluid kan binnendringen. Ook het C-systeem zelf maakt wat geluid bij het afvoeren van vervuilde lucht. Bij een ventilatiesysteem D wordt deze overlast beperkt. Door het plaatsen van geluidsdempers vang je heel wat geluid op.

Gezonde lucht

Omdat dit een ventilatiesysteem D gebruik maakt van een filter, beschik je over een bijzonder goede luchtkwaliteit. De filter haalt bijvoorbeeld pollen en stof uit de aangevoerde buitenlucht. Naast een comfartabe temperatuur in je woning, krijg je er gezonde lucht bovenop.

Geen condensatievocht

Dankzij een ventilatiesysteem D wordt er voortdurend verse luchtaangevoerd en vervuilde lucht – inclusief condensatievocht – afgevoerd. Zo blijven je muren en ramen vrij van vocht.

NADELEN

Hogere aankoopprijs maar lagere prijs op lange termijn

De aankoopprijs van een D-systeem is beduidend duurden dan een C-systeem. Omdat je bij een ventilatiesysteem C geen warmterecuperatie hebt, moet je hier extra gaan verwarmen bij koudere temperaturen. Op langere termijn is een ventilatiesysteem D duidelijk goedkoper en dus een goede investering.

Werkt uitsluitend bij een goed geïsoleerde woning

Alle voordelen van een ventilatiesysteem D zijn uitsluitend geldig in een goed geïsoleerde woning. Wanneer een woning onvoldoende geïsoleerd is, verlies je een aanzienlijk deel van het rendement.