FAQ

Hoe werken we?
  • Offerteaanvraag
    Op basis van de plannen van de woning en de informatie die u ons geeft, maken wij een offerte op.
  • Bespreking
    Er wordt een afspraak gemaakt op kantoor om de offerte te overlopen en uitleg over het systeem te geven.
  • Bestelling
    Je bestelt het systeem door een getekende offerte terug te sturen of te overhandigen.
  • Uittekenen in detail van de leidingen
    Deze plannen worden door jou of door de architect voor akkoord verklaard (of eventueel aangepast tot ze akkoord zijn).
  • Inplannen en uitvoeren van de eerste fase
    Dit wordt meestal (afhankelijk van de gekozen oplossing) uitgevoerd als de werf net onder dak is. Alle gaten worden geboord en de leidingen worden gelegd. Dakdoorvoeren worden meegeleverd op de werf, deze dienen door de dakwerker in het dak te worden bevestigd.
  • Inplannen en uitvoeren van de tweede fase
    Chape en bezettingsweken zijn achter de rug. De unit voor ventilatie plaatsen wij en sluiten wij aan.
  • Inregelen
    Wanneer de woning helemaal klaar is, regelen wij het systeem in. Hiervoor wordt een afspraak gemaakt en onze techniekers komen het systeem afstellen.
  • Attest
    Je ontvangt het attest met de ventilatiedebieten.
  • Onderhoud
    Je zal periodiek gecontacteerd worden voor het onderhoud van het ventilatiesysteem. Ook voor filters kan u bij ons terecht.
Waarom is ventileren met warmteterugwinning zo populair?

We besparen graag energie. Alle nieuwbouwwoningen isoleren wij zeer goed en maken wij winddicht. Het resultaat is dat er tegelijk een zeer efficiënt ventilatiesysteem moet aanwezig zijn om de vochtige en muffe lucht uit de woning te krijgen. Bij een enkelvoudige ventilatie (systeem C) gaat heel veel energie verloren. WTW is een manier van ventileren waarbij de energie in de woning blijft en er een toevoer van voldoende verse buitenlucht is.

Hoeveel kan ik uitsparen met een WTW unit?

De besparing is deels afhankelijk van het gebruik van de warmteterugwinning. Bij een gemiddeld gebruik bespaar je op jaarbasis zeker 300 m³ aardgas, zonder dat je jezelf tekort doet met het ventileren van jouw woning.

Mag ik mijn raam openzetten?

Ja, je kan gerust een raam of deur openzetten. Maar voor een goed geventileerde woning is dat niet nodig. Als het in de zomer erg warm is, kan het wel aangenaam zijn om extra te ventileren. Als je in het winterseizoen de ramen openzet wanneer het buiten veel kouder is dan de gewenste binnentemperatuur, kost dat natuurlijk extra energie. De koude buitenlucht warm je vervolgens op zonder dat gebruik kan worden gemaakt van de warmteterugwinning.

Waarom is de lucht in mijn woning zo droog?

Woningen zijn tegenwoordig zeer goed geïsoleerd en winddicht. Volgens de voorschriften voer je een bepaalde hoeveelheid vochtige en vervuilde lucht af en vervang je deze door droge frisse buitenlucht. Het overtollige vocht voer je af. In de winter is de buitenlucht erg droog, waardoor het in de woning ook droog kan worden. Los van de wijze van ventileren komt dit in nieuwbouwwoningen vaak voor. Misschien kunnen een aantal groene planten een oplossing bieden?

Hoe werkt de By-Pass functie?

De bypasklep zorgt ervoor dat in de zomer de toegevoerde verse buitenlucht niet extra wordt verwarmd. Overdag zal de buitenlucht enigzins worden afgekoeld door de koelere binnenlucht. Is de buitenlucht koeler dan de binnenlucht, dan zal er een bypass worden gemaakt en wordt die lucht, na te zijn gefilterd, als verse lucht aan jow woning toegevoerd.

Hoe vaak reinig ik een filter?

De filters reinig je best om de 12 weken droog. De filters vervang je jaarlijks.  De vervuilingsgraad hou je laag met deze werkwijze.

Waar kan ik zoeken welke premies van toepassing zijn?