Ventilatie is een wetenschap

Door Tom

Een vrijdagnamiddag bij Woningventilatie Tom Bleys houdt in: op een werf een ventilatiesysteem installeren. Proper werk afleveren. Volgens plan en planning werken. Of wat had je verwacht?

Vorige week doorbraken we die routine en maakten we tijd voor een opleiding. Met het ganse team. Ventilatiespecialist Godfried Tuts had een workshop voorbereid: Ventileren is een wetenschap.

TBV-opleiding-lang-WQ

 

De basisprincipes van ventileren werden kort uitgelegd. Wat theoretische achtergrond want zelfs het Mollierdiagram kwam er zelfs aan te pas. Hoe gedraagt lucht zich? Wat is de invloed van temperatuur en vochtgehalte? Wat met een koudeval? Want in de winter voeren we koude lucht aan, in de zomer warme…  wat is het effect? En welk effect op welk type warmtewisselaar? Wat zijn de verschillende soorten filters? Het coanda-effect : waar plaats je de roosters?  Hoe zit het met akoestiek? Zonder echt diep in te gaan op de theorie, normen en wetgeving, maar toch net genoeg.  Met de talrijke voorbeelden uit de praktijk was het voor iedereen aangenaam om te volgen.

Er werd een plan bijgehaald en aan de hand van een tabel berekende iedereen de debieten. En met die resultaten dan weer de ventilatiewaarden ‘in balans’.

Ervaringen en bevindingen uit de praktijk werden besproken.

De leerrijke namiddag werd afgesloten met een lekkere taart van de jarige Filip.  En bij verjaren horen ook bubbels.  Of een fris pintje natuurlijk. 😉

TBVentilatie-long2-WQ