VOCHT

De lucht in een woning krijgt te kampen met verschillende vervuilingsbronnen. Vocht is daar één van. En wij zorgen daar zelf voor. Via ademhaling, zweet, douchen, koken, poetsen, wassen…   Dagelijks komt er in een woning 10 tot 12 liter vocht onder de vorm van waterdamp vrij!

De ideale luchtvochtigheid in een huis of gebouw ligt tussen de 40% en 70%. Indien de luchtvochtigheid de 70% overschrijdt, is het belangrijk om de vochtigheid van de lucht te verlagen. Maar ook als de lucht te droog is en de luchtvochtigheid dus onder de 40% ligt, is het belangrijk om de nodige maatregelen te nemen. De hoeveelheid waterdamp die er in de lucht kan zitten varieert met de temperatuur. Hoe warmer de lucht, hoe meer vocht ze kan bevatten. Als binnenshuis de lucht vrij kan bewegen zorgt de circulatie ervoor dat de mengverhouding (gram waterdamp per m3 lucht) overal gelijk is. In koude vertrekken kan de lucht echter minder damp bevatten waardoor de relatieve vochtigheid daar hoog is.

Te veel vochtproductie in warme vertrekken kan op koude plekken problemen geven, ook als de lucht in de warme kamer droog aanvoelt.

WATERDAMP AFVOEREN

Indien we waterdampen niet tijdig af voeren, dan stijgt de vochtconcentratie tot ongewenste hoogten en krijgen we na verloop van tijd met nare gevolgen te kampen.  Niet alleen ons wooncomfort vermindert maar condensatie op bouwdelen, vooral op koude plaatsen zoals glas en schrijnwerk, koude hoeken, slecht geventileerde zones, … zorgen voor aantasting van verf, behang, pleisterwerk en schimmelvorming. Kortom: schade aan de woning.

Problemen die aanslepen worden moeilijker om op te lossen.  En last but not least: dit alles is ook schadelijk voor je gezondheid.

Een goed ventilatiesysteem, al dan niet met warmterecuperatie, zorgt er voor dat de luchtvochtigheid in je woning optimaal wordt en daardoor de luchtvochtigheid onder controle blijft.

SCHIMMELS

Schimmels worden over het algemeen veroorzaakt door vocht in huis.

Uiteraard, indien je met schimmels te maken krijgt, is het vooral van belang om de juiste oorzaak van de schimmelvorming te achterhalen. Een te hoge vochtigheid van de lucht en/of materialen in uw huis. Dit kan komen door een lek, ontbrekende of onvoldoende ventilatie maar ook door tal van andere oorzaken kunnen in een te vochtig huis schimmel in de hand werken. Opstijgend vocht in muren, lekken in waterleiding of afvoer, constructiefouten in de (spouw)muur of schrijnwerk enz.

Om schimmel te voorkomen in natte ruimtes, zoals de badkamer, is het essentieel dat de vuile vochtige lucht afgevoerd wordt naar buiten. We raden af om een verluchtingsrooster te plaatsen in de badkamer zonder dat er een afvoersysteem in de badkamer aanwezig is. De toekomende lucht zal namelijk de vervuilde lucht van de badkamer over de rest van de woning verspreiden zodat daar ook schimmelproblemen kunnen optreden. We raden dus aan om de badkamers te voorzien van een mechanisch afzuigsysteem. Dit kan een continue afvoer zijn of vraaggestuurd met behulp van een aanwezigheidsdetector en vochtsensor.

Voorkomen en ventileren, zijn altijd beter dan genezen. Onze ervaring en aanpak zorgen voor een gezond binnenklimaat van jouw woning.