Ventileren is gezond

Door Tom

De energieprijzen swingen de pan uit. Iedereen is er zich van bewust dat we het zuiniger aan moeten doen op vlak van energie.

We ISOLEREN meer en meer. Onze nieuwe huizen worden verondersteld luchtdicht te zijn.

Home safety. A model home protected under a glass dome on blue background

Luchtdicht bouwen…

Eigenlijk zijn dit positieve ontwikkelingen. Vooral voor onze portemonnee.  Maaaaar….

Goed ventileren wordt daardoor ook steeds belangrijker.  Verse lucht, luchtcirculatie, afvoeren van vervuilde lucht, dat is ventileren.  Er zijn verschillende systemen die op een energiezuinige en gecontroleerde manier de lucht verversen.

Hoe komt het dat de lucht vervuild wordt?

Heel simpel. Wij zorgen daar zelf voor.  Door ademen en zweten uiteraard. Onze huisdieren doen dit ook. We poetsen met allerlei producten. De gebruikte bouwmaterialen, meubels geven in beperkte mate ook schadelijke stoffen af.

We koken en douchen dagelijks.

Wist je dat onze vochtproductie 10 tot 15 liter per dag oploopt?

Verontreinigde lucht veroorzaakt hoofdpijn, vermoeidheid, duizeligheid en zelfs ademhalingsklachten.  Dit is iets waar weinig bij stil gestaan wordt.

Pas als ons leefcomfort echt hinder ondervindt, worden we er ons bewust van.  Ik denk dan aan geurhinder, condensatie en vochtproblemen, schimmels, …

In onze oudere woningen was een ventilatiesysteem overbodig. Ventilatie gebeurde er via de ‘natuurlijke’ weg.  Langs dezelfde weg ontsnapte ook de warmte. Maar dit maakt ook dat we opgegroeid zijn, zonder ons er van bewust te zijn dat lucht ververst moet worden.

Een ventilatiesysteem is een verplichting bij nieuwbouw en ver doorgedreven energetische renovaties. En eerlijk gezegd: maar goed ook!

Gezondheidsklachten zoals hoofdpijn, vermoeidheid e.d. zijn vaag: iedereen heeft er wel eens wel eens last van.  Maar de gevolgen op langere termijn?  Een goed ventilatiesysteem zorgt ervoor dat onze energiezuinige woning ook GEZOND is.  

En we weten allemaal een goede gezondheid zeer kostbaar en zelfs onbetaalbaar is.