Ventilatiesysteem met luchtbevochter

Door Tom

Vele van onze klanten vinden ventilatie in eerste instantie een ‘verplichting’.  Wel eentje waar ze achteraf meestal toch wel erg tevreden over zijn. Anderen willen dan weer een stapje verder.  Zo schommelt de relatieve luchtvochtigheid in een gezond binnenklimaat tussen de 40 en de 60%.  Voor astmalijders is deze marge smaller.

Afbeelding5

 

 

 

 

Verder draagt een ‘normale’ relatieve vochtigheid bij tot:

  • een behaaglijk gevoel
  • een verlaging van het fijnstofgehalte in de lucht
  • betere bescherming tegen microben door de huid
  • kortere levensduur van bacteriën en virussen
  • minder geurhinder

 

Luchtbevochtiger

Wat kunnen we daar aan doen?  Het ventilatiesysteem zorgt voor verse lucht en afvoer van vervuilde lucht. Om de luchtvochtigheid binnen de marges te houden, kan er een luchtbehandelingsunit geïnstalleerd worden.

Waar? In het pulsiekanaal: na de ventilatieunit en voor de geluidsdemper.

 

Afbeelding3

 

 

 

 

 


Werkingsprincipe

De luchtbehandelingsunit die ik interessant vind is de LBE (Pichler).  Deze is compact, eenvoudig in het gebruik  en kan zowel in nieuwe als bestaande luchttechnische installaties geïntegreerd worden.  De luchtbevochtiger werkt volgens het verdampingsprincipe  en overbevochtiging is uitgesloten.

In de unit zit een waterreservoir (water aangevoerd uit het drinkwatercircuit) van roestvrijstaal.  Een met lamellen uitgeruste rotor draait, en het water op de lamellen verdampt door het ingebouwde verwarmingselement. Door UV-C-desinfectie krijgen bacteriën geen kans en een omkeerosmoseapparaat verhindert kalkaanslag.

Afbeelding4

 

 

 

 

 

Bron en meer info: Brochure LBE250 Pichler.pdf

 

woningventilatie