Vele van onze klanten vinden ventilatie in eerste instantie een ‘verplichting’. Wel eentje waar ze achteraf meestal toch wel erg tevreden over zijn. Anderen willen dan weer een stapje verder. Zo schommelt de relatieve luchtvochtigheid in een gezond binnenklimaat tussen de 40 en de 60%. Voor astmalijders is deze marge smaller.
Verder draagt een ‘normale’ relatieve vochtigheid bij tot:
- een behaaglijk gevoel
- een verlaging van het fijnstofgehalte in de lucht
- betere bescherming tegen microben door de huid
- kortere levensduur van bacteriën en virussen
- minder geurhinder
Luchtbevochtiger
Wat kunnen we daar aan doen? Het ventilatiesysteem zorgt voor verse lucht en afvoer van vervuilde lucht. Om de luchtvochtigheid binnen de marges te houden, kan er een luchtbehandelingsunit geïnstalleerd worden.
Waar? In het pulsiekanaal: na de ventilatieunit en voor de geluidsdemper.
Werkingsprincipe
De luchtbehandelingsunit die ik interessant vind is de LBE (Pichler). Deze is compact, eenvoudig in het gebruik en kan zowel in nieuwe als bestaande luchttechnische installaties geïntegreerd worden. De luchtbevochtiger werkt volgens het verdampingsprincipe en overbevochtiging is uitgesloten.
In de unit zit een waterreservoir (water aangevoerd uit het drinkwatercircuit) van roestvrijstaal. Een met lamellen uitgeruste rotor draait, en het water op de lamellen verdampt door het ingebouwde verwarmingselement. Door UV-C-desinfectie krijgen bacteriën geen kans en een omkeerosmoseapparaat verhindert kalkaanslag.
Bron en meer info: Brochure LBE250 Pichler.pdf